Alımlı Kadın

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Cilt Bakımı
  4. »
  5. Güneş Yanığına İyi Gelen Doğal Yöntemler

Güneş Yanığına İyi Gelen Doğal Yöntemler

sulebaser sulebaser -
12 0

Güneş yanığına ne iyi gelir, güneş yanığı nasıl geçer, güneş yanığına iyi gelen doğal yöntemler, güneş yanığına iyi gelen krem, güneş yanığı belirtileri nelerdir, güneş yanıklarına karşı evde uygulayabileceğiniz doğal yöntemleri sizler için araştırdık.

Güneş Yanığı Nedir?

Sıcak yaz aylarında güneşe uzun süre maruz kalınca veya uv ışık kaynağından etkilenince meydana gelen yanık tipidir.

Güneş yanıklarının da cilt yanmasında olduğu gibi farklı dereceleri bulunur. Hafif dereceli yanıklar kendini kızarıklık ve kaşıntı şeklinde gösterir. Daha ciddi güneş yanıklarında ise cilt üzerinde kabarma, su toplaması ve şiddetli ağrı görülebilir. Güneş yanıklarının en üst seviyesi ise; güneş zehirlenmesidir. Bu durumda vücut dengesinin bozulması hatta vücudun şoka girmesi gözlenebilir.

Güneş Yanığı Belirtileri Nelerdir?

Güneş yanığı belirtileri olarak;

  • kızarıklık,
  • kaşıntı,
  • mide bulantısı,
  • kusma,
  • ateş veya grip belirtileri gözlenebilir.

Hafif güneş yanığı tedavisi evde yapılabilirken daha ciddi güneş yanıklarının mutlaka doktora giderek ile tedavi edilmesi gerekmektedir. Böylece hem güneş yanığının kalıcı etkileri daha aza indirgenir hem de en kısa sürede iyileşme görülür.

Güneş Yanığına İyi Gelen Doğal Yöntemler

Öncelikle ilk yapmamız gereken güneşe çıkmadan önce mutlaka ama mutlaka yüksek koruyucu güneş kremleri kullanmak olacaktır. Bu güneş yanıklarının önüne geçmek için çok önemli. Eğer güneş kremi kullanmazsanız vücudunuzda ciddi yanıklar oluşabilir. Bu durumda hafif yanınlar için evimizde hazırlayabileceğimiz doğal yöntemlerden bahsedelim.

Elma Sirkesi

Her konudaki mucizesiyle bizi her defasında şaşırtan sirke güneş yanıkları için de çok iyi bir doğal yöntem. Cildin pH dengesini düzenleyen ve bu sayede rahatlatan elma sirkesini yanık bölgeye suyla karıştırıp uygulayabilirsiniz. Ayarınızı bir bardak suya bir tatlı kaşığı elma sirkesi gibi yapabilirsiniz.

Çay

Çay özellikle güneş altında uzun süre uyuyakaldığınızda kullanabileceğiniz bir bitkidir. Gözlerinizin üzerine demlenmiş ve soğumuş poşet çayları koyarak rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde banyo suyunuza ya da küvetinize de koyarak yanıklarınızı rahatlatabilirsiniz.

Lavanta Yağı

Lavanta bitkisi güzel kokusunun yanında iyi de bir nemlendiricidir. Bu özelliğinden dolayı da güneş yanıklarının tedavisinde kullanılabilir. En sık kullanılan bitkisel yöntemlerden biri olan lavanta yağı hem yanmış cildinizi nemlendirir hem de ağrı kesici özelliği sayesinde ağrınızdan kurtulmanıza yardımcı olur.

Yulaf Ezmesi

Güneş yanıklarında kullanılan bir diğer doğal yöntem olan yulaf ezmesi cildin serinlemesine ve acı hissinin azalmasına yardımcı olur. Bu tedaviyi uygulamak için yarım bardak yulaf ezmesi bir bardak kaynar suya koyulup karıştırılır. Bu karışım soğuduktan sonra yanık bölgeye uygulanır. 10 dakika bekledikten sonra cilt ılık suyla temizlenir.

Aloe Vera

Aloe veranın cilt için ne kadar iyi bir bitki olduğundan sık sık bahsediyoruz. Nemlendirici ve rahatlatıcı etkisi olan bu bitki güneş yanığı tedavisinde de kullanılan son derece etkili bir yağ. Yanık bölgenin üstüne sürüldüğünde acıyı alır ve cildi serinletir.

Yoğurt

Güneş yanığına karşı en çok kullanılan uygulamadır ve gerçekten işe yarar. Yoğurt cildi yatıştırır, soğutarak rahatlama sağlar. En iyi etki için yağsız yoğurt kullanın ve yoğurdu sürmeden önce dolapta bir süre soğutun. Cilde sürüp 3-4 dakika beklettikten sonra ılık suyla durulayabilirsiniz.

Hangi Durumlarda Doktora Görünmelisiniz?

  • Bayılacak gibi hissediyorsanız ya da başınız dönüyorsa,
  • Baş ağrınız ya da yanıklardaki ağrılar geçmiyorsa,
  • Nabzınız çok hızlıysa ya da hızlı hızlı nefes alıp veriyorsanız,
  • Aşırı susuzluk çekiyorsanız, idrara çıkamıyorsanız,
  • Vücudunuzdaki dehidrasyon artıyor ama siz yeterince sıvı tüketemiyorsanız,
  • Mide bulantısı, ateş, titreme ya da isilik problemi varsa,
  • Gözleriniz acıyorsa ve ışığa karşı hassassa,
  • Cildinizin rengi solmuşsa ya da teniniz soğuksa,
  • Sert, ağrılı su toplamaları varsa ve bunların üzerinde enfeksiyon belirtileri varsa, ağrı, şişlik, kızarıklık ya da sıcaklık artıyorsa.
  • Kusuyorsanız ya da ishalseniz,
  • Semptomlar daha çok ve daha sık hale geldiyse mutlaka bir doktora başvurmanız gereklidir.

Güneş yanıklarını kaşımayın, soymayın ya da kazımayın. Çünkü, bu problemi daha kötü hale getirecektir.
Güneş yanığının üzerine buz uygulamayın. Buz uygulamak güneş yanığından daha ağrılı olabilen buz yanığına neden olabilir ve cilde daha da fazla zarar verebilir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.