Aft Nedir?
Halk arasında ağız yarası olarak da bilinen aft, toplumun %20’sinde görülen, acı, kaşıntı ve yanmaya sebep olan oral ülserdir. Ağız yaraları yanaklarda, dudaklarda, diş etlerinde, dillerde, ağız altlarında ve yumuşak damakta bulunan ağrılı ülserlerdir. Yanak ısırması, sert diş fırçalama, ağız içinin sıcak besinlerden dolayı yanması, ortodontik tedavide kullanılan diş telleri, vitamin eksikliği, enfeksiyon ve bir sistemik hastalığın bulgusu olarak da ortaya çıkabilir.
Aftlar boyutlarına göre üç ana grupta incelenir:
- Minör Aft: En yaygın görülen, orta şiddette ağrılı oral aft türüdür. Tek ya da çok sayıda görülse de çapları 1 cm’den küçüktür. Hastaların %85’inde görülen minör aft genellikle bir ya da iki hafta içinde mukoza epitelinde iz bırakmaksızın iyileşen, yüzeysel ülserlerdir.
- Major Aft: Nadiren görülen bu aftların çapı 1 cm’den büyük, çoğunlukla gri ve beyaz renkte olan ülserlerdir. 2 ile 6 hafta içinde yara izi bırakarak iyileşen aft türüdür. Bazı vakalarda boğazın hemen arkasında bulunan orofarenks denilen boşlukta tıkanma, yutma zorluklarına yol açabilir. Ateş ve halsizlik eşlik edebilir.
- Herpetiform Aft: 1 ile 2 mm çapında, gruplar hâlinde ve çok sayıda olan herpetiform aft, genellikle birleşme eğilimindedir. Çok nadir olarak görülür ve yara izi bırakmaksızın 7 ile 30 gün içinde iyileşir. İleri yaşlarda daha sık görülür.
Ağız İçi Yarası Nasıl Geçer
Bu yaralara stresten, gastrointestinal hastalıklara kadar çeşitli faktörler neden olabilir. Peki nasıl geçer? Ağız yaraları nasıl tedavi edilir?
KARBONATLI SU KULLANIN
Bir su bardağında karıştırılan iki yemek kaşığı karbonat ile günde iki defa yapılan gargara, ağız içi yaralarına karşı etkili olabiliyor .
TUZLU SUYUN ETKİSİ
Bir su bardağına üç tatlı kaşığı kadar tuz atılıp karışımının günde 3-4 kere gargara yapılması, iltihap kurutucu özelliği ile ağız içi yaralarının geçmesinde etkin oluyor
MEDİKAL ÜRÜNLER
Doğal solüsyonların yeterli gelmediği noktada, AFT bölgesine sürülecek olan “Orabase”, “Gly-oxide”, “Cankaid”,”Ambesol” gibi ağız içi kremler de ağız içi yaraların geçmesinde etkili bir yol olarak kullaniliyor.